Kako je nastala zobna ščetka kot jo poznamo danes?
Že v grobnicah starih Egipčanov so našli t.i. »zobne palčke«, okoli leta 1600 pr. n. št. pa so Kitajci razvili posebne »žvečilne palice«, narejene iz vejic aromatičnih dreves, s katerimi so si osvežili dah. Prve zobne ščetke iz naravnih ščetin pa so Kitajci izumili šele v 15. stoletju.Narejene so bile iz prašičjih ščetin, ki so bile pritrjene na bambusov ročaj. Ko so takšne ščetke pripotovale do Evrope, so jih tam prilagodili in raje uporabili mehkejše, konjske ščetine. Nekateri evropski modeli so bili celo iz perja.

Prva zobna ščetka z bolj sodobno zasnovo je delo Williama Addisa iz Anglije, okoli leta 1780. Ročaj je bil izklesan iz živalskih kosti, ščetine pa še vedno prašičje. Leta 1844 so oblikovali prvo ščetko s tremi vrstami ščetin. Dokler ni DuPont izumil najlona so bile naravne ščetine edini vir ščetin. Tako je leta 1938 izum najlona botroval razvoju sodobne zobne ščetke, ki je do leta 1950 že imela zelo mehke najlonske ščetine, saj so bile takšne ljudem ljubše. Prva električna zobna ščetka je bila narejena leta 1939 in prva električna zobna ščetka v ZDA je bila Broxodent, leta 1960 .

Danes poznamo ročne in električne zobne ščetke, najrazličnejših oblik in velikosti, navadno narejene iz plastičnih ročajev in najlonskih ščetin. V svoji dolgi zgodovini je zobna ščetka ostala zvesta svojim osnovam – ročaju in ščetinam – in postala sodobno oblikovano, ergonomsko, varno in higienično orodje, ki ga uporabljamo vsi.

VIR: http://www.colgate.com/app/CP/US/EN/OC/Information/Articles/Oral-and-Dental-Health-Basics/Oral-Hygiene/Brushing-and-Flossing/article/History-of-Toothbrushes-and-Toothpastes.cvsp