Poleg vseh prizadevanj stroke za izboljšanje ustnega zdravja in preprečevanja nastanka bolezni so potrebe prebivalstva po terapevtskih storitvah še vedno zelo velike. V nekaterih primerih na žalost ni druge rešitve kakor ekstrakcija enega ali več zob, takrat pa je terapevtsko potrebno poskrbeti, da se manjkajoče zobe nadomesti. Glavni cilj nadomestitve izgubljenih zob je obnoviti žvečno in govorno funkcijo ter obnoviti moteno estetiko.

 

Razlogi za izgubo zob so lahko povezani s slabo ustno higieno in kariesom, s parodontalno boleznijo, z raznimi okužbami, poškodbami in neuspešnimi zdravljenji. Posledice izgube zob, bodisi sprednjih ali zadnjih, so lahko različne. V primeru izgube sprednjih zob je motena estetika, zato se pacientom zdi sanacija te poškodbe zelo nujna, vendar je veliko bolj resna izguba zadnjih zob. Ti zobje so večji in močnejši, odgovorni so za žvečenje hrane in sposobni prenašati velike obremenitve.  Kadar pride do izgube zadnjega zoba, se porazdelitev sil premakne na preostale zobe. Če se izguba stranskih zob nadaljuje, se pogosto zgodi, da sprednji zobje prevzamejo breme žvečenja, kar pa lahko vodi do kasnejših težav in zapletov saj sprednji zobje niso zasnovani za žvečenje in prenos tako velikih sil. Izguba enega zoba vpliva tako na funkcijo žvečenja kot na estetiko. Preostali zobje se pričnejo nagibati v prazen prostor, zobje iz nasprotne čeljusti pa “rastejo” v brezzobi prostor. Resorpcija oziroma topitev kosti na mestu, kjer je včasih bil zob, lahko zaplete terapijo, bodisi protetično ali implantološko.

Prvi in ​​osnovni korak v postopku zamenjave zob je zobozdravstveni pregled z dodatnimi diagnostičnimi postopki kot sta analiza stanja v ustih in RTG posnetki.  Na ta način se zobozdravnik seznani s pacientom in njegovimi težavami, željami in pa tudi z ustnim zdravjem. Šele po tem je predlagana terapija.

Pri reševanju problema imamo včasih na voljo več različnih rešitev, na katere vpliva več dejavnikov:

  1. Zahteve pacientov (funkcionalne in estetske)
  2. Število, razporeditev in stanje preostalih zob
  3. Stanje preostalih podpornih zob
  4. Higienske navade pacienta in pripravljenost za sodelovanje med postopkom izdelave in po njem
  5. Finančne zmožnosti

Vsaka od terapevtskih možnosti ima svoje prednosti in slabosti. Pri izbiri terapije je pomembno izbrati rešitev, ki ustreza funkcionalnim in estetskim zahtevam vsakega posameznika. V svetu informacijske tehnologije se povečata hitrost in učinkovitost prenosa informacij zato so informacije na voljo vsem. Pacienti si pogosto postavijo svoje diagnoze in predlagajo terapijo.

Dobrodošlo je, če je pacient seznanjen z določenimi izrazi v zobozdravstvu, vendar internet ne sme nadomestiti zdravnika ali podcenjevati medicinskega poklica, zato končno presojo o terapiji opravi zobozdravnik.

Avtor: dr. Haris Hasanagič