Nova raziskava ponuja več dokazov o povezavi med oralnim zdravjem in zdravjem srca. Ugotovili so, da lahko višji odmerki statina zmanjšajo vnetje dlesni pri srčnih bolnikih v manj kot štirih tednih.

Statini se navadno predpisujejo za zniževanje holesterola v krvi. Čeprav za dobro zdravje potrebujemo nekaj holesterola, pa preveč maščobnih snovi vodi do ateroskleroze (bolezen, ki povzroči zožanje arterij), ki je vodilni vzrok za možgansko kap, srčni infarkt in periferne žilne bolezni.

Za parodontalno bolezen je značilno kronično vnetje dlesni. Tako za parodontalno bolezen kot aterosklerozo pa so značilna vnetna stanja, ki se ponavadi sočasno pojavljajo v telesu posameznika in se lahko prepletajo.

Raziskavala je pokazala, da se je pri bolnikih, ki so 4 tedne prejemali višje odmerke statina, občutno zmanjšalo vnetje dlesni. Zmanjšanje vnetja dlesni pa je bilo tesno povezano z zmanjšanjem ateroskleroze.

Ugotovitve raziskave kažejo na povezave med oralnim zdravjem in zdravjem srca ter da zdravljenja, ki izboljšajo eno, vplivajo tudi na izboljšanje drugega stanja.

Eden izmed avtorjev, Dr. Tawakol, pravi da bi morali zdravniki razmisliti o tem, da statini vplivajo na več kot samo nižanje holesterola, ko se s pacienti odločajo o možnostih zdravljenja. Na drugi strani pa bi morali pacienti s srčnimi boleznimi vedno opozoriti zdravnika o morebitnih vnetjih dlesni.

Avtorji poudarjajo, da je šlo v tem primeru za manjšo študijo in pozivajo k dodatnim raziskavam omenjenga področja. Strokovnjaki so svoje ugotovitve predstavili v spletni izdaji revije Journal of the American College of Cardiology.

VIR: Medical News Today (http://www.medicalnewstoday.com/articles/266997.php)