O suhih ustih govorimo, ko se pojavi neprijeten občutek, da nam v ustih primanjkuje sline. Vsakdo ima kdaj suha usta, če pa postane težava dolgotrajna, lahko vodi do resnih zdravstvenih težav.

Simptomi: lepljiv, suh občutek v ustih, težave pri žvečenju, požiranju, okušanju in govorjenju, pekoč občutek v ustih, suh občutek v grlu, razpokane ustnice, suh jezik, ranice in vnetja v ustih.

Občutek suhih ust nastane, ko žleze slinavke ne delujejo pravilno in ne proizvajajo dovolj sline. Ostaja več razlogov za nepravilno delovanje žlez slinavk. Lahko gre za stranske učinke nekaterih zdravil, vzrok je lahko bolezen (npr. sladkorna bolezen), obsevanje in kemoterapija pri zdravljenju raka ali poškodbe živčevja (npr. ob poškodbi glave ali vratu).
Zdravljenje je odvisno od vzroka težav. Če menite, da imata suha usta se obrnite na svojega zdravnika in poskusil bo ugotoviti kaj povzroča težavo. Če so kriva zdravila, ki jih jemljete, lahko zdravnik ta zamenja ali prilagodi njihov odmerek. Če žleze slinavke ne delujejo pravilno vam lahko predpiše zdravila, ki bodo vplivala na njihovo boljše delovanje. Lahko pa vam celo predlaga uporabo umetne sline za ohranjanje vlažnih ust.

Kaj lahko storimo sami? Večkrat, po požirkih, uživamo nesladkane pijače in se izogibamo kofeinu, alkoholu, tobaku, preslani in začinjeni hrani, saj dodatno izsušijo usta. Pomagajo tudi žvečilni gumiji in bonboni brez sladkorja, saj spodbujajo pritok sline.

VIR: National Institute of Dental and Craniofacial Research (http://www.nidcr.nih.gov/OralHealth/Topics/DryMouth/DryMouth.htm)