Slina je telesna tekočina, ki se izloča iz žlez slinavk. Sestavljena je iz 99,4 odstotkov vode, vsebuje elektrolite, beljakovine, minerale in encime in druge organske snovi.

V ustih je prisotnih na stotine žlez slinavk, ki dnevno proizvedejo približno četrtino skodelice sline, s tem navlažijo ustno votlino, pomagajo pri govoru, požiranju in okušanju. Količino izločene sline določi vegetativno živčevje in se od osebe do osebe močno razlikuje, spreminja se v določenih okoliščinah in v določenih dneh. Bistveno manj sline nastaja med spanjem in kadar ne spijemo dovolj tekočine, zmanjša pa se tudi s staranjem. V današnjem času je slina tudi ena izmed snovi, ki pomagajo pri diagnosticiranju različnih bolezni.

Glavne funkcije sline

  1. Del prebavnega sistema: slina vsebuje encime, zaradi katerih se začne postopek prebave že v sami ustni votlini. Slina hrano navlaži, encimi pa pričnejo prebavni proces škroba in maščob, kar olajša žvečenje ter hrano spremeni v kašo, katero nato pogoltnemo.
  2. Regulacija pH: bakterije, ki se nahajajo v zobnih oblogah in v ustni votlini proizvajajo kisline, katere povzročijo raztapljanje zob oziroma nastanek kariesa., ima tudi sposobnost, da nevtralizira kisli pH in s tem preprečuje nastanek kariesa.
  3. Okušanje: zaradi sestave sline se v ustih raztapljajo vodotopne snovi, kar omogoča zaznavanje različnih okusov.
  4. Čiščenje ust: po končanem obroku se hrana velikokrat obdrži na zobeh in medzobnih prostorih. Slina pripomore k spiranju ostankov hrane iz zob, kar preprečuje demineralizacijo in nastanek kariesa.
  5. Zaščita zobem: beljakovine v slini se vežejo na zobno površino, kar prepreči izgubo ionov iz sklenine, obenem pa kalcij, fosfat in flourid zapolnijo sklenino novo izrastlega stalnega zoba, ter ga tako ojačajo, saj novi zobje takoj po izrastju še niso popolnoma dozoreli in odporni.

 

 

Težave v povezavi s slino se lahko pojavijo, kadar je izločanje sline zmanjšano ali povečano.

Kadar je proizvajanje sline zmanjšano za 40 odstotkov, govorimo o premajhnem izločanju sline. Zmanjšana produkcija sline se zelo pogosto pojavi po 60. letu starosti in je v večini primerov povezan z jemanjem določenih zdravil. Pri takšnih osebah so usta zelo suha, posledice tega pa so otežen govor in prehranjevanje, pogostejše so tudi ustne in zobne bolezni.

Za povečano proizvajanje sline pa so največkrat odgovorne motnje v delovanju živcev, ki so odgovorni za sproščanje impulzov, ki uravnavajo mišice zadolžene za požiranje. Kadar je njihovo delovanje moteno, bo požiranje sline oteženo, posledica pa bo preveč sline v ustih.

Vir: kucnilekar.com, Zobozdravnik Maribor