Zalivanje fisur

preventiva_kariesa_z_zalivanjem_fisur

Zalivanje fisur je metoda za preprečevanje nastanka kariesa. Na griznih površinah zob so jamice, fisure in brazde, ki jih včasih ne moremo popolnoma očistiti le z zobno krtačko. V njih se tako množijo bakterije, ki povzročajo karies, tega pa je potem potrebno odstraniti in nadomestiti s plombico. Da bi se temu izognili, fisure preventivno zalijemo. V vdolbinice na griznih ploskvah zob z lepljenjem nanesemo material, ki fisure zapolni in prekrije. Za to uporabljamo sodobne materiale za zalivanje fisur, ki se povsem prilagodijo površini zoba. Pri otrocih priporočamo preventivno zalitje fisur čimprej, ko zobje izrastejo.

Zalivanje fisur je skupaj s fluoriranjem pomembnen preventivni poseg, prednost pa je, da se izvaja popolnoma brez bolečin.

Znanstvene raziskave kažejo, da so pravilno nanesena zalitja 100-odstotno učinkovita pri zaščiti zobne površine pred kariesom. Zalitja delujejo kot fizična zaščita pred gnitjem. Dokler zalitje ostane nedotaknjeno, majhni delci hrane in bakterije, ki povzročajo karies, ne morejo do zoba.

Fluoriranje

5115229_l

Fluor je mineral, ki ščiti pred zobno gnilobo, torej pred kariesom in je izjemno pomemben v preventivnem zobozdravstu. Prisoten je v skoraj vseh zobnih pastah, v ustnih vodah, ponekod pa ga dodajajo celo v vodovodne sisteme, ker ima tako pozitiven učinek pri preprečevanju kariesa. Raziskave so tudi pokazale, da fluoriranje zob celo pomaga remineralizirati sklenino, na kateri se je že pojavila začetna oblika kariesa. Zato so redni pregledi pri zobozdravniku zelo pomembni. Profesionalno fluoriranje zob preprečuje tudi preobčutljivost zob in skelenje razgaljenih zobnih vratov.

Flouriranje zelo priporočamo v kombinaciji s čiščenjem zobnega kamna. Po čiščenju je namreč površina zob povsem brez oblog in tako lahko dosežemo maksimalne rezultate že z enim samim nanosom.

Pri otrocih priporočamo fluoriranje vsakih 6 mesecev, še posebej pomembno pa je fluoriranje med izraščanjem zoba, saj je takrat tveganje za nastanek kariesa največje.

Lasersko odkrivanje kariesa (Diagnodent)

Vse več ljudi se zaveda, kako pomembni so redni zobozdravniški pregledi, če želimo ohraniti zdrave zobe in lep nasmeh. Zato je tu nov laserski sistem za zgodnje odkrivanje kariesa – Diagnodent. Ta sistem omogoča 90 % uspešnost pri odkrivanju karioznih lezij in zgodnjo sanacijo z minimalno invazivnimi tehnikami.

Prednosti uporabe Diagnodenta:

  • Odkrivanje kariesa v začetni fazi
  • Odkrivanje kariesa na težko dostopnih mestih, ki jih z zobozdravniško sondo ne dosežemo
  • Natančna ocena stopnje razvitosti kariesa
  • Zaznavanje prisotnosti kariesa do 3 mm pod površino zoba
  • Kontrola nad napredovanjem kariesa
  • Popolna varnost
  • Neboleč poseg

 

Pred samim pregledom s sistemom Diagnodent je priporočljivo temeljito čiščenje zobnega kamna.

Računalniška diagnostika kariesa

Preverite, ali tudi pri vas nastaja karies in pravočasno ukrepajte