Mlečne zobke  je treba “zalivati”

Zalivanje razpok je zelo učinkovita tehnika, ki preprečuje razvoj zobne gnilobe na grizni površini kočnikov. Taka zobna gniloba je najpogosteje prisotna, če ne pride do pojava zgodnjega cirkularnega kariesa, o čemer smo že pisali. Posebno pomembni so drugi mlečni kočniki (petice), ker je nujno, da ostanejo v čeljusti vse do enajstega leta starosti. Drugi kočniki so zelo pomembni za pravilno postavitev zob in so ključni v procesu dobrega žvečenja.

4270

Mlečne zobke  je treba nujno zdraviti, ko zbolijo

Glede na to, da je pomen prisotnosti mlečnih zob velik, moramo pravočasno preprečiti bolezni in jih takoj zdraviti, če do bolezni pride. Mlečni zobje so tanki in krhki, zato lahko zobna gniloba hitreje napreduje. Nikakor ne poslušajte nasvetov, da se mlečnih zob ne “popravlja”. Včasih se pri starših pojavi dilema, če otrok preživlja velike psihične travme, ko v prvem in drugem letu trpi pri zdravljenju zob. Vendar pa danes obstajajo sodobni materiali, s katerimi je mogoče večino posegov narediti praktično brez vrtanja in bolečin.

twin_decay1

Če se mlečnih zob ne da pozdraviti, jih je treba odstraniti

Če ni možnosti za odstranitev zobne gnilobe, obnovitve ali zdravljenja zoba, pri katerem je prišlo do odmiranja tkiva pulpe, je zob treba izpuliti, ker predstavlja vir infekcije. Možne so poškodbe zametkov stalnih zob in škodljiv vpliv na imunski sistem, sklepe, srce in splošno zdravje. Prav tako vedno obstaja nevarnost, da zaradi padca imunosti pride do oteklin in resnih zapletov.

lost-tooth

Mlečni zobki zahtevajo uporabo fluoridov

Fluoridi so najmočnejše sredstvo za zaščito pred kariesom in v borbi proti njegovemu napredovanju. Fluoridi so v razvitih državah tudi glavni razlog za občuten padec prisotnosti zobne gnilobe. Obvezna je uporaba otroških zobnih past s fluoridom. Za ostale oblike fluorida (tabletke, raztopine, geli, premazi) bi bilo najbolje, da jih specialist določi glede na posamezno tveganje.

child-eat-fluoride-toothpaste-1