Vsi poznamo rek:  »Nesreča nikoli ne počiva.«  Nič ni nenavadnega in nevsakdanjega, da kdaj pa kdaj pride do raznih poškodb, tudi do poškodb zob. Statistika kaže, da kar v 80% pride do poškodb zob v zgornji čeljusti.  Poškodbe se najpogosteje pripetijo otrokom med  1. in 3. letom , med 8. in 11. letom ter mladostnikom do 20 let.

Svetovna zdravstvena organizacija je poškodbe razdelila na: poškodbe trdih zobnih tkiv.

Pri majhnih otrocih, ki so ravno pričeli s svojim radovednim raziskovanjem sveta, največkrat pride do poškodbe sprednjih zobkov prav zaradi padca ali udarca. Vsekakor je dobro obiskati zobozdravnika, da le ta oceni stopnjo poškodbe. Lahko se odkruši zgolj sklenina zoba, takrat odkrušen del lahko le zgladimo in po potrebi dozidamo, drugih težav in posledic ni. V kolikor se odkruši večji del zoba, tako da se je razgalil dentin, ki leži pod sklenino je posledično tak zob lahko občutljiv na toplo in hladno. V tem primeru se svetujejo razni premazi za omilitev občutljivosti oziroma dograditev okrušenega dela zoba. Poškodba zoba pa je včasih lahko tako močna, da ob udarcu pride do odmrtja zobnega živca, zato je vse poškodovane zobe potrebno redno spremljati. V kolikor kasneje pride do komplikacij je tak zob pogosto potrebno izdreti.  Pri šolskih otrocih se poškodbe najpogosteje pripetijo med igro s sovrstniki ali med raznimi športnimi aktivnostmi. Sanacijo stalnih zob zaradi poškodbe se obravnava skoraj enako kakor pri mlečnih, razen v primeru kadar pride do odmrtja živca. Takrat je pri stalnih zobeh potrebno koreninsko zdravljenje zoba. Marsikatero poškodbo zob pri športni aktivnosti bi lahko preprečili z uporabo zobnih ščitnikov, vendar je zaščita zob med športom pogosto neupravičeno zapostavljena.

Nekatere poškodbe zob za sabo pustijo zgolj blažje posledice, druge pa povzročijo več zapletov ali celo izgubo zoba. Najbolj neugodne so poškodbe v času rasti in razvoja zob ter čeljusti. Pri poškodbah z veliko silo udarca lahko pride do razmajanja zoba ter do okvare zobe pulpe, le ta pa lahko kasneje privede do odmrtja zoba. Stanje in razvoj takega zoba je potrebno redno spremljati in ukrepati  v kolikor pride do težav.

Kadar pri poškodbi pride do izbitja zoba je potrebno hitro ukrepanje.  Najprej preverimo stanje poškodovanca in poiščemo zob. V kolikor je mogoče zob speremo pod tekočo vodo in ga vstavimo v pozobnico že na samem mestu poškodbe, nato pa takoj obiščemo zobozdravnika, ki bo poškodovan zob pritrdil na sosednje zobe. V kolikor zoba ne vstavite v pozobnico, ga shranite v slino ali mleko, nato pa takoj obiščite zobozdravnika, ki b izvedel replantacijo. Tak zob bo nato ostal na svojemu mestu in še naprej opravljal svoje funkcije. Skoraj vedno pa pri izbitju pride do odmrtja zobe pulpe, zato je tak zob potrebno zdraviti. V kolikor pride do izbitja mlečnega zoba, ga ne vstavljajte v pozobnico, saj lahko poškodujete zametek stalnega zoba. V takem primeru rano poškodovanca sperite z vodo in s pomočjo gaze ustavite krvavitev ter poiščite pomoč zobozdravnika.