Ob besedi lep nasmeh nas večina pomisli na lepe bele in sijoče zobe, zložene v popolno vrsto brez kakšnih koli estetskih napak, a le redko kdo se vpraša, kakšno je stanje obzobnih tkiv. Ljudje se premalokrat zavedamo, kako pomembna so zdrava zobna in obzobna tkiva, ne samo za našo ustno votlino, temveč tudi za splošno počutje in zdravje.

Zobne obloge nastanejo na površini zoba, na žlebu dlesni in na obzobnem žlebu, kjer je prisotnih več kot 700 vrst različnih bakterij, ki so ključne za nastanek vnetja. Ob nerednem in nenatančnem čiščenju te obloge kalcificirajo. Mineralizirane obloge se spremenijo v zobni kamen, ki ga ni več mogoče odstraniti z zobno ščetko. Dlesen je tam pogosto vneta, prav tako pa se lahko začne zaradi prisotnosti kamna dvigati oziroma spuščati.

V današnjih časih je največji problem parodontalna bolezen, saj prizadene veliko večino svetovnega prebivalstva. Odsotnost simptomov v začetni fazi predstavlja težavo, saj se ljudje ne zavedajo prisotnosti bolezni, tako lahko le ta napreduje več let.

Bolezen se vedno prične z vnetjem dlesni, ki mu pravimo gingivitis. V kolikor gingivitisa ne odpravimo, le ta napreduje v parodontalno bolezen oziroma parodontitis. Znaki gingivitisa so pordela, nabrekla dlesen, ki na dotik zakrvavi. Kadar dlesen zakrvavi, bakterije dobijo prosto pot v  krvni obtok in organizem ter dosežejo notranje organe. Raziskave so pokazale, da  parodontalna bolezen povečuje tveganje za srčno-žilne in možgansko-žilne bolezni, prav tako pa vpliva na sladkorno bolezen, nizko porodno težo in prezgodnji porod.

Simptomi parodontalne bolezni so:

  1.  Otečene in rdeče dlesni
  2.  Krvavitev
  3.  Slab zadah
  4.  Skelenje
  5.  Odmikanje dlesni od zoba
  6.  Premikanje zob
  7.  Pojav gnoja
  8.  Majavost zob
  9.  Izguba zob

Ob pojavu katerega od zgoraj naštetih simptomov nujno obiščite zobozdravnika. Zdravljenje bolezni in čas zdravljenja je odvisen od faze napredovalosti bolezni, ključnega pomena pa je zgodnje odkrivanje.

Vvdental, Litijska cesta 161, 1000 Ljubljana, info@vvdental.si