Med nosečnostjo je potrebno vzdrževati zdravje v ustni votlini.

Posebno pozornost je treba nameniti preventivi, tj. vztrajati pri rednih in pogostih pregledih. Na kontrolah je potrebno nosečnice temeljito seznaniti s pomenom pravilne ustne higiene in vlogo fluorida pri preprečevanju bolezni ust in zob.

Zobozdravstvena nega nosečnice vključuje:

  • zdravljenje vseh zobnih kariesov, ki jih je mogoče rešiti,
  • zamenjavo slabo nameščenih zalivk in kron ali drugo protetično delo,
  • nevtralizacijo dejavnikov, ki povzročajo parodontalno bolezen in
  • ekstrakcijo zob ali druge kirurške posege, kadar ni druge možnosti zdravljenja.

V času nosečnosti ni na področju preventive kontraindiciran noben poseg in zdravljenje. Praviloma velja enako za odstranjevanje zob. Če se zdi, da nosečnost poteka normalno, lahko odstranitev zob varno opravimo ne glede na mesec nosečnosti. Večje in bolj zapletene kirurške posege, pa je treba preložiti po  porodu.

Nosečnost je lahko čustveno in fizično stresna.  Če je ženska v visoki nosečnosti, se mora zobozdravnik med delom izogibati ležanju, ker lahko vsebina maternice pritiska na spodnjo veno kavo, kar povzroči vensko vračanje krvi v srce.

Pri zdravljenju nosečnice obstajata dve področji, na katerih mora biti zobozdravnik zaradi morebitne nevarnosti genske obremenitve ploda še posebej previden. To sta zobna radiografija in predpisovanje zdravil.

Vse zobne posege, ki zahtevajo radiografijo korenine zoba pri nosečnici, je treba odložiti. Če to ni mogoče, je treba sprejeti vse previdnostne ukrepe, kar pomeni obvezno uporabo zaščitnega predpasnika in beleženje samo tistih območij, ki potrebujejo poseg. Upoštevati je treba, da je rentgensko slikanje v zadnjem trimesečju nosečnosti manj škodljivo za plod kot v prejšnjem trimesečju.

Uporaba lokalne anestezije med nosečnostjo ni kontraindicirana. Zobozdravstveni posegi predvidoma niso izvedeni pod splošno anestezijo ali sedacijo, uporabljati pa jih je treba le, kadar je to potrebno in, če je le mogoče, v zadnjih mesecih nosečnosti.