Dvig sinusnega dna

Maksilarna sinusa sta votlini na sprednji strani glave v zgornji čeljustnici človeka. Njuna velikost pogosto predstavlja oviro za vgradnjo implantantov v zgornji čeljusti. Maksilarni sinus je lahko tako velik, da v zgornji čeljusti ostane le nekaj milimetrov kosti, še posebej v predelu ličnikov in kočnikov, kjer je z vsadki najpomembneje nadomestiti izgubljene zobe za pravilno delovanje žvečnega sistema. Zaradi premajhne kostne debeline za vsaditev zobnih implantatov, lahko konica implantata prodre v sinusno votlino. Dvig sinusnega dna je torej lahko neizogibna, a zanesljiva in skozi več desetletij uporabe preizkušena metoda za kostno dograditev v zadnjem delu zgornje čeljustnice. Pogosto predstavlja tudi edino možnost za implantacijo.

»Sinus lift je dvig maksilarnega sinusnega dna, s čimer se dobi zadosten volumen kosti za vgradnjo implantata v zgornji čeljusti v predelu zadnjih zob.«

Kirurg po dostopu v maksilarni sinus previdno odmakne sluznico, ki pokriva notranjost sten sinusne votline od kostne podlage in pod njo s kostnimi nadomestki v zrnati obliki ustvari predel, ki čez nekaj časa postopoma zakosteni z lastnimi celicami, s tem pa se pridobi prostor za implantat.

Poseg se lahko naredi istočasno kot implantacija, če pa je kostnine skrajno malo (običajno manj kot 3mm), ali pa je zelo slabe kvalitete, se naredi dvig sinusnega dna tri do šest mesecev pred implantacijo. Poseg je neboleč, saj se opravlja pod lokalno anastezijo.