Dograjevanje kosti s PRF membrano

PRF (ang. Platelet Rich Fibrin) se uporablja v regenerativnih aplikacijah in pomembno je, da je pridobljen iz vaše krvi. Takoj po odvzemu krvi epruvete postavimo v centrifugo in po nekaj minutah dobimo pripravek, bogat s celicami in rastnimi faktorji. Oboje omogoča hitrejši nastanek novega žilja, kar sočasno pomeni hitrejše in kakovostnejše celjenje, predvsem z manj komplikacijami, manj bolečinami in ohranjanjem za bodoče delo dragocenih dimenzij kosti in mehkih tkiv.

Za poseg se odvzame se periferna venska kri in se nato v posebnih epruvetah brez dodanega antikoagulanta centrifugira, zaradi česar se takoj začne proces koagulacije in fibrinske polimerizacije. Po centrifugiranju nastanejo trije sloji v epruvetah. Spodnji z eritrociti se zavrže. Uporabi se srednji sloj, ki predstavlja fibrinski čep. Gre za močan fibrinski matriks s kompleksno tridimenzionalno strukturo v katero so ujeti trombociti in levkociti. Če takšen čep nežno stisnemo med dva sloja, nastane relativno močna membrana, ki se nato uporablja za različne namene.

»PRF je sestavljen iz fibrinske mreže, trombocitov, belih krvnih celic ter mnogih rastnih faktorjev. Fibrin praktično deluje kot mreža, v katero se ujamejo celice in rastni faktorji, ki se potem počasi in konstantno sproščajo v okolico mesta, kamor smo PRF položil.«

Koncentrati trombocitov imajo dolgo zgodovino v medicini in zobozdravstvu kot avtogeni vir rastnih faktorjev, ki jih pridobimo iz človekove krvi. Gre torej za najbolj bio pripravek, ki si ga lahko zamislimo, in skrbi glede alergičnih ali drugih imunoloških reakcij so odveč. V oralni kirurgiji se uporablja pri odstranjevanju zob, presaditvah mehkih tkiv, dograditvah kosti, zobnih vsadkih in dvigih sinusnega dna.