Bolezni mlečnih zob so infektivne

Z zaščito zob moramo pričeti takoj, ko pričnejo izraščati, saj se takoj na njih pričnejo naseljevati bakterije, ki kvarijo zobe. Najpomembnejša med njimi je Streptococus mutans – najpogosteje se prenese iz ust osebe, ki je v daljšem kontaktu z dojenčkom, predvsem materinih. Zato je izredno pomembno, da ima mati vse zobe pozdravljene in da redno ohranja higieno in uporablja raztopine proti zobni gnilobi in bolezni dlesni, ki vsebujejo fluoride.

thai-phu-1x

Mlečni zobje lahko hitro zbolijo ne samo zaradi sladkarij

Poleg zobnih bakterij so najpomembnejši faktor za zbolevanje mlečnih zob prepogosti obroki. Ti so neugodni tudi za splošno zdravje, zato je nasvet vsakega pediatra, da se otrok čim hitreje mora navaditi jesti po obrokih. Za mlečne zobe so najhujši nočni obroki – pa naj bo to steklenica z mlekom, sokom ali pogosto nočno dojenje. V steklenički je ponoči dovoljeno imeti samo vodo. Pogosto hranjenje s kašicami in drugo pripravljeno hrano, sladkano ali nesladkano, prav tako deluje na zgodnji razvoj zobne gnilobe.

19-habits-that-wreck-your-teeth-s3-photo-of-baby-with-bottle

Mlečne zobe moramo negovati takoj, ko pričnejo izraščati

Zanemarjanje higiene mlečnih zob z izgovorom, da je otrok še majhen, je velika napaka. Mlečni zobje so zelo občutljivi in če se združijo velika zastopanost bakterij, pogosti obroki in slabša obrambna sposobnost sline, pride do razvoja zelo težke in resne bolezni zoba – cirkularnega kariesa. Prve mlečne zobe umivamo z vlažno krpico – z odsekanimi navpičnimi potezami, ki gredo od dlesni proti griznim površinam, to tako z zunanje strani (proti ustnicam) kot notranje (proti jeziku). V tem času se otrok igra z zobno ščetko. Šele pozneje zobno ščetko pričnemo uporabljati. Priporočilo je, da starši perejo mlečne zobke otroku vse do tretjega leta starosti, potem naj to počnejo sami, vendar moramo pranje mlečnih zob dokončati mi.

tooth-gum-wipes

Mlečne zobe moramo pogosto opazovati

Kadarkoli na mlečnih zobeh opazite kakršne koli spremembe v obliki belih ali sivkastih madežev (luknjice so že napredovana faza), moramo otroka takoj, brez čakanja odpeljati k otroškemu zobozdravniku. Najverjetneje je to začetek resne bolezni zoba – cirkularnega kariesa. Če ne ukrepamo hitro, lahko v roku nekaj tednov pride do resne, pogosto nepovratne poškodbe mlečnega zoba. Če zobozdravnik reče, da ni treba ničesar narediti, da to ni pomembno ali da tukaj ni kaj narediti, brez pomislekov poiščite drugega zobozdravnika.

Otrok naj bi obiskoval zobozdravnika še pred tretjim letom starosti.

Pomembno je, da otrok obišče zobozdravnika vsaj dvakrat na leto in vedno, ko starši opazimo kaj sumljivega na otrokovih mlečnih zobeh. Redni obiski pri zobozdravniku, ustvarjajo prijateljski odnos med otrokom in zobozdravnikom, ustvarjajo navado obiskovanja in preprečujejo strah do zobozdravnika.

VV 083