zobna-scetka

Ustna higiena

O ustni higieni se učimo že od zgodnjega otroštva, ki ji kljub temu pa še vedno namenjamo premalo časa in pozornosti. Bel, zdrav nasmeh, čisti zobje in zdrave dlesni so dober pokazatelj zdravja in okras našega obraza.

Dobra ustna higiena, redno umivanje zob, čiščenje z zobno nitko in redni obiski pri zobozdravniku preprečujejo nastanek kariesa, zobnega kamna, slabega zadaha in izgubo zob zaradi parodontalne bolezni. Redno čiščenje zob, redni pregledi in zdravljenje zob in nega ustne votline ter dlesni delujejo preventivno in ohranjajo naše zdravje.

Spoznajte našega ustnega higienika

Pravilno čiščenje je izredno pomembno. To je vsakdanje opravilo, ki ga izvajate vsaj dvakrat dnevno, toda, če ga ne izvajate pravilno, lahko pride do vnetja dlesni  in posledično do nevarne parodontalne bolezni.  Ustni higienik vas nauči pravilnega in temeljitega čiščenja ustne votline. Navade dobre ustne nege so bistvenega pomena, da vaši zobje in dlesni ostanejo zdravi vse življenje.

ZANIMIVOST: Študija iz leta 2011 je pokazala (n=360), da ima kar 92% Ljubljančanov v starosti med 35 in 68 let eno od oblik parodontalne bolezni. Nadaljna študija je pokazala, da so prav vsi potrebovali poduk o zobni higieni!

Za vas smo pripravili program i-TOP

18196561_xxl

i-TOP je individualni tretma oralne profilakse – oziroma temeljit individualni trening pravilnega čiščenja in nege zob in ustne votline. Ustni higienik vam bo pokazal, kako pravilno skrbeti za ustno higieno ter predstavil vse ustrezne pripomočke za čiščenje zob. Očistil vam bo zobni kamen in s peskanjem odstranil površinsko zabarvanje zob. Zobe lahko tudi preventivno flourira in s tem prepreči  nastanek kariesa. Redni obiski bistveno vplivajo na dolgo življenjsko dobo zob, posebej pomembni so pri skrbi za protetične nadomestke ter implantate, kjer je higiena lahko otežena.

Čiščenje zobnega kamna


Kljub rednemu čiščenju zob v ustih še vedno ostajajo skrita mesta, ki jih ščetine vaše zobne ščetke ne dosežejo in tako se tam nabirajo ostanki hrane in posledično tudi bakterije. S časom se iz tega razvije zobni kamen, trd material, ki ga ni več mogoče odstraniti z zobno ščetko, v njem pa so prisotne bakterije, ki povzročajo vnetje. Zobni kamen se nabira nad in pod nivojem dlesni in lahko povzroča težave z zobmi. V njem je namreč ogromno število patogenih bakterij, ki nenehno napadajo vaša obzobna tkiva in tako povzročajo nastanek in razvoj zobnih obolenj.

Odstranitev zobnega kamna in zobnih oblog je temelj za preventivo in higieno. Gre za profesionalno odstranitev bakterijskih oblog s površine zob, da zaščitimo zobe in obzobna tkiva pred nastajanjem kariesa in boleznimi dlesni, ter ohranimo lep in zdrav nasmeh. Vsakodnevno čiščenje zob z zobno krtačko in zobno nitko ne zadošča, zato je potrebno še dodatno profesionalno čiščenje. Z zob se tako odstranijo trde bakterijske obloge, t.i. zobni kamen, ki jih z zobno krtačko ne moremo sami odstraniti.
Kopičenje bakterijskih oblog na zobeh povzroča gingivitis (vnetje dlesni) in parodontalno bolezen, kar je najpogostejši vzrok za izgubo zob pri odraslih. Čiščenje zobnega kamna je zato nujen preventiven kot tudi kurativen postopek.

TERAPIJA VKLJUČUJE:VV 024

  • čiščenje zobnega kamna z ultrazvokom
  • peskanje zob
  • poliranje zob
  • pouk o ustni higieni

Terapijo pričnemo s čiščenjem zobnega kamna z ultrazvokom na vseh zobnih površinah in odstranjevanjem oblog na dostopnih koreninskih površinah ter v medzobnih prostorih. Pri rednem izvajanju je postopek povsem neboleč, na željo pacienta pa lahko uporabimo tudi lokalno anestezijo.
Postopek nato nadaljujemo s peskanjem, s katerim odstranimo površinska zabarvanja (kava, cigarete, pravi čaj…) in tako osvežimo naravno belino zob. Ta postopek je neinvaziven in neboleč.
Ob koncu profesionalnega čiščenja zobnega kamna sledi še poliranje zob. Z nežno polirno pasto in ščetko dodatno zgladimo zobne površine in s tem zmanjšamo možnost ponovnega kopičenja oblog.
Pouk o ustni higieni vključuje praktični prikaz pravilne tehnike čiščenja zob, ki je nujna za zdravje ustne votline. Svetovali vam bomo pri izboru ustreznih pripomočkov in preparatov za čiščenje zob, ter demonstrirali pravilen način uporabe.
Rezultat higienske terapije so čisti in gladki zobje, brez občutka hrapavosti, čudovit nasmeh, ustavitev krvavenja dlesni, odprava slabega zadaha in estetika dlesni. Higienska terapija je tudi prvi korak pri zdravljenju gingivitisa in parodontalne bolezni, ki velja za eno od najbolj razširjenih kroničnih bolezni v Sloveniji in v svetu.

ZAKAJ JE ČIŠČENJE ZOBNEGA KAMNA PRIPOROČLJIVO:VV 061

  • preprečimo bolezni dlesni
  • ohranimo zdrav in lep nasmeh
  • odpravimo slab zadah
  • preprečevanje bolezni zob
  • ohranimo zdravo stanje ustne votline
  • ohranimo lastne zobe

Redno čiščenje zobnega kamna je poleg čiščenja zob z zobno krtačko, zobno nitko in medzobno krtačko nujno za ohranjanje zdravih zob in dlesni.

Terapija za svež dah

Temeljno pravilo za svež dah je seveda temeljito čiščenje zob, in sicer zjutraj, zvečer ter po vsakem obroku. Priporočamo tudi, da si dvakrat dnevno očistite zobe z zobno nitko in s tem odstranite še tiste delčke hrane, ki so sicer težko dosegljivi. Tudi splakovanje z ustno vodo po čiščenju zob ščiti in osveži vaš zadah.

Kajenje, prehrana in splošno zdravje prav tako pomembno vplivajo na vaš zadah, kar predstavlja še dodaten razlog, da opustite kajenje in se pričnete zdravo prehranjevati. Slab zadah lahko povzročajo tudi nekatere infekcije ali druga oralna obolenja, zato se ob naslednjem obisku pogovorite s svojim zobozdravnikom.

OBIŠČITE NAS!

PREPRIČAJTE SE, ZAKAJ SMO

NAJPRIJAZNEJŠI ZOBOZDRAVNIKI V MESTU!
OBIŠČITE NAS!