Novice

Nepravilno čiščenje dude je lahko škodljivo

Številne študije kažejo, da se lahko zobna gniloba prenese na otroka, če starši poližejo dudo, da bi jo

očistili. Prav tako je zelo pomembno, da starši dud ne namakajo v med, sok, sladkane pijače oz. kakršnekoli vrste

sladkorja. Ob izpostavitvi sladkanim snovem se poveča možnost zobne gnilobe.

 

Slina odraslega človeka ne uničuje bakterij, zato s sesanjem dude, da bi jo očistili, teh ne odstranimo.

Najboljši način čiščenja dude so torej sredstva, ki dokazano delujejo kot razkužilo.

VIR: Dentistry Today (http://www.dentistrytoday.com/todays-dental-news/9633-experts-say-all-types-
of-dental-care-safe-during-pregnancy)

Avtor: |March 18th, 2014|Novice|Št. komentarjev: 0|

Višji odmerki statina zmanjšajo vnetje dlesni

Nova raziskava ponuja več dokazov o povezavi med oralnim zdravjem in zdravjem srca. Ugotovili so, da lahko višji odmerki statina zmanjšajo vnetje dlesni pri srčnih bolnikih v manj kot štirih tednih.

Statini se navadno predpisujejo za zniževanje holesterola v krvi. Čeprav za dobro zdravje potrebujemo nekaj holesterola, pa preveč maščobnih snovi vodi do ateroskleroze (bolezen, ki povzroči zožanje arterij), ki je vodilni vzrok za možgansko kap, srčni infarkt in periferne žilne bolezni.

Za parodontalno bolezen je značilno kronično vnetje dlesni. Tako za parodontalno bolezen kot aterosklerozo pa so značilna vnetna stanja, ki se ponavadi sočasno pojavljajo v telesu posameznika in se lahko prepletajo.

Raziskavala je pokazala, da se je pri bolnikih, ki so 4 tedne prejemali višje odmerke statina, občutno zmanjšalo vnetje dlesni. Zmanjšanje vnetja dlesni pa je bilo tesno povezano z zmanjšanjem ateroskleroze.

Ugotovitve raziskave kažejo na povezave med oralnim zdravjem in zdravjem srca ter da zdravljenja, ki izboljšajo eno, vplivajo tudi na izboljšanje drugega stanja.

Eden izmed avtorjev, Dr. Tawakol, pravi da bi morali zdravniki razmisliti o tem, da statini vplivajo na več kot samo nižanje holesterola, ko se s pacienti odločajo o možnostih zdravljenja. Na drugi strani pa bi morali pacienti s srčnimi boleznimi vedno opozoriti zdravnika o morebitnih vnetjih dlesni.

Avtorji poudarjajo, da je šlo v tem primeru za manjšo študijo in pozivajo k dodatnim raziskavam omenjenga področja. Strokovnjaki so svoje ugotovitve predstavili v spletni izdaji revije Journal of the American College of Cardiology.

VIR: Medical News Today (http://www.medicalnewstoday.com/articles/266997.php)

Avtor: |February 17th, 2014|Novice|Št. komentarjev: 1|

Suha usta

O suhih ustih govorimo, ko se pojavi neprijeten občutek, da nam v ustih primanjkuje sline. Vsakdo ima kdaj suha usta, če pa postane težava dolgotrajna, lahko vodi do resnih zdravstvenih težav.
Simptomi: lepljiv, suh občutek v ustih, težave pri žvečenju, požiranju, okušanju in govorjenju, pekoč občutek v ustih, suh občutek v grlu, razpokane ustnice, suh jezik, ranice in vnetja v ustih.
Občutek suhih ust nastane, ko žleze slinavke ne delujejo pravilno in ne proizvajajo dovolj sline. Ostaja več razlogov za nepravilno delovanje žlez slinavk. Lahko gre za stranske učinke nekaterih zdravil, vzrok je lahko bolezen (npr. sladkorna bolezen), obsevanje in kemoterapija pri zdravljenju raka ali poškodbe živčevja (npr. ob poškodbi glave ali vratu).
Zdravljenje je odvisno od vzroka težav. Če menite, da imata suha usta se obrnite na svojega zdravnika in poskusil bo ugotoviti kaj povzroča težavo. Če so kriva zdravila, ki jih jemljete, lahko zdravnik ta zamenja ali prilagodi njihov odmerek. Če žleze slinavke ne delujejo pravilno vam lahko predpiše zdravila, ki bodo vplivala na njihovo boljše delovanje. Lahko pa vam celo predlaga uporabo umetne sline za ohranjanje vlažnih ust.
Kaj lahko storimo sami? Večkrat, po požirkih, uživamo nesladkane pijače in se izogibamo kofeinu, alkoholu, tobaku, preslani in začinjeni hrani, saj dodatno izsušijo usta. Pomagajo tudi žvečilni gumiji in bonboni brez sladkorja, saj spodbujajo pritok sline.
VIR: National Institute of Dental and Craniofacial Research (http://www.nidcr.nih.gov/OralHealth/Topics/DryMouth/DryMouth.htm)

Avtor: |January 28th, 2014|Novice|Št. komentarjev: 0|

Granatna jabolka za zdravje ustne votline

Nedavne študije so pokazale, da ima granatno jabolko številne ugodne učinke na naše zdravje.
Njegove antibakterijske lastnosti lahko pomagajo v boju proti zobnim oblogam in posledično zmanšujejo možnosti za razvoj zobne gnilobe in bolezni dlesni.

Granatna jabolka pomagajo pri splošnih vnetjih in bi tako lahko pomagala zmanjšati tveganje za vnetna stanja, kot so kapi in srčni infarkti. Sok granatnega jabolka vsebuje vitamin C in E in lahko izboljša prekrvavitev.

VIR: Dentistry Today  -http://www.dentistrytoday.com/todays-dental-news/9810-pomegranates-may-aid-oral-health

Nosečnost in zdravje zob

Je obisk zobozdravnika med nosečnostjo priporočljiv? 

Ameriška skupina strokovnjakov, porodničarjev in ginekologov, je potrdila, da ni razloga za strah pred zobozdravstvenimi posegi v času nosečnosti. Skupina priporoča pregled zobnega zdravja med prvim prenatalnim obiskom pri zdravniku in spodbujanje nosečnice k rednim pregledom pri zobozdravniku med celotno nosečnostjo.

Ker lahko zobozdravstvene težav privedejo do drugih bolezni, diabetesa, bolezni srca in drugih težav, je za ženske bistvenega pomena, da med nosečnostjo obiščejo zobozdravnika.

Telesne spremembe v tem obdobju lahko spremenijo zobe in dlesni.  Z ohranjenjem dobrega ustnega zdravja zmanjšamo možnosti prenosta bakterij, ki povrzočajo zobno gnilobo, na otroka in s tem zmanjšamo tveganje kariesa pri otroku v prihodnje.

VIR: Dentistry Today (http://www.dentistrytoday.com/todays-dental-news/9633-experts-say-all-types-of-dental-care-safe-during-pregnancy)

 

Temna čokolada koristi zobem

Prav ste prebrali, čokolada je lahko koristna za vaše zobe!

Kakavovo zrno je tisto, ki skriva dobre sestavine, ne čokolada sama. Kakavova zrna vsebujejo tanine, polifenole in flavonoide.
Tanini dajejo temni čokoladi rahlo grenak okus in temne pigmente. Preprečujejo bakterijam, da bi se sprijele zob in se tako borijo proti zobni gnilobi. Polifenoli omejijo učinke bakterij in nevtralizirajo mikroorganizme, ki povzročajo slab zadah, preprečujejo okužbe in zobno gnilobo, flavonoidi pa razvoj zobne gnilobe upočasnijo.
Med tremi vrstami čokolade (temna, mlečna in bela) je temna najmanj predelana, zaradi česar je najbolj zdrava izbira. Odstotek kakava naj bi bil okoli 70%.
Ne pozabimo, da čokolada vsebuje sladkor, maščobe ter ima visoko kalorično vrednost, zato jo uživajmo zmerno!
VIR: http://recipes.howstuffworks.com/dark-chocolate-good-for-teeth.htm

Prednosti zobnih implantatov

Poglejmo si nekaj prednosti zobnih vsadkov oz. implantatov.

Izboljšan videz in samozavest: implantati so po videzu in občutku enaki vašim zobem, vrnejo vam nasmeh in pomagajo, da se počutite bolje.
Izboljšan govor: slabo prilegajoče proteze povzročijo, da zobje v ustih zdrnejo, zaradi česar momljamo ali nejasno izgovorjamo besede. Implantati vam omogočajo, da brezskrbno govorite, brez strahu, da bi se zobje premaknili.
Udobje: implantati postanejo del vas in odpravijo nelagodje odstranljivih protez.
Lažje prehranjevanje: proteze, ki se ne prilegajo popolnoma lahko otežijo žvečenje. Zobni implantati delujejo kot vaši lastni zobje in vam omogočijo, da uživate v najljubših jedeh, brez skrbi in bolečin.
Izboljšano zdravje ustne votline: zaradi implantatov nam ni treba spreminjati bližnjih zob, ti ostanejo nedotaknjeni, kar izboljša dolgoročno zdravje ustne votline. Individualni vsadki omogočajo lažji dostop do medzobnih prostorov in s tem izboljšane ustne higiene.
Obstojnost: implantati so obstojni in bodo trajali leta, z dobro nego trajajo mnogi vse življenje.
Praktičnost: odstranljive proteze so točno to – odstranljive. Zobni implantati odpravijo neprijetno odstranjevanje zobnih protez, kot tudi uporabo lepil, ki take proteze fiksirajo.

Ali ste vedeli, da najsodobnejši implantati omogočajo vstavitev brez operacije? Preberite več >>http://www.vvdental.si/implantati/

VIR: http://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-implants

Zgodovina zobne ščetke

Kako je nastala zobna ščetka kot jo poznamo danes?
Že v grobnicah starih Egipčanov so našli t.i. »zobne palčke«, okoli leta 1600 pr. n. št. pa so Kitajci razvili posebne »žvečilne palice«, narejene iz vejic aromatičnih dreves, s katerimi so si osvežili dah. Prve zobne ščetke iz naravnih ščetin pa so Kitajci izumili šele v 15. stoletju.Narejene so bile iz prašičjih ščetin, ki so bile pritrjene na bambusov ročaj. Ko so takšne ščetke pripotovale do Evrope, so jih tam prilagodili in raje uporabili mehkejše, konjske ščetine. Nekateri evropski modeli so bili celo iz perja.

Prva zobna ščetka z bolj sodobno zasnovo je delo Williama Addisa iz Anglije, okoli leta 1780. Ročaj je bil izklesan iz živalskih kosti, ščetine pa še vedno prašičje. Leta 1844 so oblikovali prvo ščetko s tremi vrstami ščetin. Dokler ni DuPont izumil najlona so bile naravne ščetine edini vir ščetin. Tako je leta 1938 izum najlona botroval razvoju sodobne zobne ščetke, ki je do leta 1950 že imela zelo mehke najlonske ščetine, saj so bile takšne ljudem ljubše. Prva električna zobna ščetka je bila narejena leta 1939 in prva električna zobna ščetka v ZDA je bila Broxodent, leta 1960 .

Danes poznamo ročne in električne zobne ščetke, najrazličnejših oblik in velikosti, navadno narejene iz plastičnih ročajev in najlonskih ščetin. V svoji dolgi zgodovini je zobna ščetka ostala zvesta svojim osnovam – ročaju in ščetinam – in postala sodobno oblikovano, ergonomsko, varno in higienično orodje, ki ga uporabljamo vsi.

VIR: http://www.colgate.com/app/CP/US/EN/OC/Information/Articles/Oral-and-Dental-Health-Basics/Oral-Hygiene/Brushing-and-Flossing/article/History-of-Toothbrushes-and-Toothpastes.cvsp